Co stojí za růstem ceny zlata?

Nejprve bych vám doporučil shlédnout jedno velmi zajímavé video (pokud vládnete english). Ve stručnosti se dozvíte, že Jeffrey Cristian z CPM Group si myslí že za růstem ceny zlata stojí hlavně aktivita na paper marketu a nikoliv dlouhodobé nákupy investorů.

Hovoří o tom, že vidíme velmi nízká premia mezi velkoobchodníky se zlatem v USA a lidé tedy fyzické zlato přinejmenším tolik nenakupují (Jeffrey dokonce tvrdí že jej prodávají a noví nakupující tedy vlastně kupují na sekundárním trhu). To velmi dobře souhlasí s informacemi které mám od svých vlastních zdrojů.

Dále se ve videu mluví o klesajících stavech zásob v ETF na zlato a stříbro. Zprávy o tom jste mohli zachytit během minulého týdne. Jinak řečeno fyzický trh je slabý. Podobné závěry jsem udělal i já sám ve svém článku před týdnem. Zmiňoval jsem situaci z hlediska forward rates značící přebytky na fyzickém trhu a také jsem rozebral situaci z pohledu COT. Čerstvá COT data z pátku již reflektují můj názor a křivky producers se začínají obracet. Stejně tak fondy a banky začínají likvidovat své pozice, jak je vidět z křivky managed money která se stáčí dolů.

Zá růstem ceny stojí tedy paper market. V jaké formě? Především vidíme zvýšenou aktivitu na trhu s futures. Jeffrey ale zmiňuje ještě jeden velmi zajímavý faktor, který může být jednou z příčin aktivity na futures. Tím je delta hedging. Jedná se o zajišťování opcí vypisovaných tvůrci trhu proti rostoucí ceně podkladu (zlata). Při vypsání opce se ten kdo ji vypsal musí zajistit nákupem zlata (zpravidla přes futures, leasingem zlata apod), tj zbaví se rizika. Při výpisu opce se strikem o dost výše než je aktuální cena se však dotyčný nemusí jistit ze 100%, ale třeba jenom z 20%. Právě to na kolik se má zajistit reflektuje opční parametr delta. Nejde o nic jiného než derivaci ceny opce podle ceny podkladu. Mimojiné vypovídá o tom jaká je pravděpodobnost že opce skončí in the money. To však teď není důležité. Důležité je že s tím jak cena roste, roste i hodnota delta a tedy tvůrce trhu se musí na již vypsaných kontraktech dodatečně zajišťovat aby pokryl své riziko. To znamená že musí dokupovat zlato. A čím víc cena roste, tím víc ho musí dokupovat.

Co bude dál? Máme tu nerovnováhu mezi fyzickým trhem a paper marketem. Existují pouze 2 možnosti. Při nedostatku reálné poptávky na fyzickém trhu se růst ceny rychle vyčerpá a případná korekce způsobí naopak delta dehedging. Dále může dojít k dalšímu zvýšení marginových požadavků a následná nucená likvidace futures kontraktů, spouštející vlny stop příkazů, způsobí větší korekci ceny a návrat do nižší cenové hladiny. A nebo naopak účastníci fyzického trhu z jakýchkoliv důvodů (situace v Itálii, Řecku, banky…) uznají současnou cenu zlata za ospravedlnitelnou a začnou nakupovat čímž vytvoří nové (vyšší) stabilní cenové rozpětí.

Jak už jsem napsal minulý týden, já si myslím že dojde spíše k té první variantě, tedy že se dočkáme korekce ceny zlata i stříbra. Můj názor zůstává nezměněn. Přesto v dnešní situaci kdy trhy ovlivňují nepředvídatelné, ale přitom zásadní politické kroky, je nutné vše neustále sledovat a svoje postoje případně přehodnocovat.

Komentáře
  1. kubik napsal:

    Psi štěkají a karavana jede dál,zlato očekávám že bude atakovat 2000 usd za unci,v nebližší době 1950.Co bude potom zatím nevím,ale dokud je zde tolik nejistoty,je to jediná možnost jak se trochu zajistit-nemyslím v Kč.Je ale fakt,že když ho koupím,musí se najít ještě větší blázen,který je ochoten je za vyšší cenu koupit,ale s tím asi nebude problém,záleží na časovém horizontu investice.

  2. J.T. napsal:

    1) Korekci Au a hlavně Ag bych si VELMI přál. Tušíte, kolik by to na tom Au mohlo dělat? Jako nedávno na Ag? Tolik asi ne, co?

    2)V korekci Au docela věřím. Na druhou stranu nemám pocit jako autor, že fyzická poptávka je slabá.Rozvíjející se země asi nakupují fyzicky a ne ETF, ne? A v českých i německých eShopech je nyní situace s dostupností Au poměrně špatná a na všechno se musí docela dlouho čekat.

    3) Opravdu jdou premia třeba ne USEaglech dolů?

    4) Docela zajímavý indikátor reálné fyzické poptávky je dosahovaná cena, resp. její premium nad spot u Eaglů prodávaných na eBAYi. eBay je promptní neregulovaný a nezmanipulovaný likvidní trh. Monitorujete si, za kolik tam je Au i Ag Eagle k okamžitému dodání, kolik procent nad spot??

  3. Pavel Hála napsal:

    1) to se hrozne tezko odhaduje, nejake technicke urovne jsem nastinil v grafech v tom predchozim clanku https://proinvestory.cz/?p=2555 – taky tam v komentarich najdete link na jednu Maundovu technickou analyzu ktera take muze poslouzit

    2) ale ja jsem popisoval prave slabost na fyzickem trhu, ETF byl pouze doplnek (to nakupuji hlavne fondy a banky – viz napr john paulson). A o fyzickem trhu (a tedy i nakupum vami zminovanych zemi) jasne vypovidaji forward rates a o nakupech malych hracu pak wholesale premia. Tim ale myslim premia v USA. Kontinentalni evropa je (a zvlaste z hlediska stribra) doslova periferie. Navic mam i par zdroju „uvnitr“ takze vim jak to vypada v nekterych rafineriich v US apod…neco jsem nastinil napr v tomto komentari tady na proinvestory z 2. cervence https://goo.gl/6x4mF

    3) ano, poradne. Muzeme ale spis mluvit o navratu do normalu, protoze v prvni polovine roku byla na velmi vysokych levelech.

    4) ano, monitoruju. Problem je ale udelat si z toho naky statisticky smysluplny obrazek. Navic to neni zrovna likvidni trh a objemy tam celkove vzato taky nejsou nijak velke.

  4. velkamedvedice napsal:

    Dobrý den!Pokud jste 16 srpna předvídal korekci zlata,pak jste se jí nedočkal.V té době nebylo zlato dražší než teď.Naopak se pak konal prudký růst,teď se trh
    sice vrátil,ale pořád není níže než 16 srpna.

Přidat komentář