Ceny komodit budou muset dále růst

corn

Minule jsme se s Janem Dvořákem zamysleli nad vývojem eura ve vztahu s kroky a politikou ECB snažící se (nebo nesnažící se?) zamezit deflační pasti. I když Mario Draghi nepřistoupil explicitně k uvolnění měnové politiky, tak alespoň pomocí, jak v praxi říkáme, jawboningu nasměroval investory na tuto eventualitu pro následující setkání bankovní rady. Kurz eura, jak jsme očekávali začal postupně klesat, avšak nejedná se doposud o pohyb, který by byl žádoucí a bude spíše nutný pokles k hodnotám kolem 1,35-1,30 ve vztahu k americkému dolaru. Podle samotných odhadů banky, pak by pro zvýšení inflace o 0,2 až 0,8 procentních bodů do roku 2016 bylo potřeba realizovat nákupy dluhopisů, a podobně v rozsahu 80 miliard euro měsíšně! (QE v podstatě). Podle Draghio je 70% podílu poklesu v inflaci způsobeno poklesem cen komodit na světových trzích v minulých pár letech. To je pozitivní faktor pro směrování reálných příjmů firem a domácností, nicméně z hlediska deflačních očekávání, pokud je pokles komodit výraznější pak naopak nežádoucí.

Existuje tedy několik kanálů jak se deflační spirále vyhnout a to jednak pomocí silného QE, což oproti USA v Evropě je trochu složitější z hlediska uhlídání vývoje následných inflačních tlaků, jež se mohou dostat mimo kontrolu. Dále znehodnocením eura, což explicitně zřejmě ECB nepřistoupí k intervenci jako takové. Či větším nárůstem cen komodit. Pohlédněme na vývoj komoditního indexu DJ UBS Commodity v tomto roce:

Poslední zmíněná varianta se pomalu v tomto roce začíná uskutečňovat a zvláště patrné to je u cen zemědělských komodit.  Tento vývoj jsme rovněž predikovali a posledně pak například u vývoje na trhu s kávou nebo obilovin. Podle reportu Food and Agriculture divize OSN tento týden se ceny zemědělských komodit zvýšily v březnu o 2,3% a index dosáhl nejvyšší hodnoty od května 2013. U všech složek došlo k nárůstu cen, kromě mléka, jehož cena však rostla nadprůměrně z důvodu čínské poptávky v minulých měsících.

Klíčové budou emerging ekonomiky a jejich poptávka. I když došlo k výraznému ochlazení ve vývoji HDP těchto zemí, pak strukturálně nic nebrání růstu poptávky po komoditách. Naopak v souvislosti s reformami v Číně a v posledních dnech navíc oznámění dalšího fiskálního mini stimulu (daňové úlevy pro malé podnikatele plus investice do dopravní infrastruktury) se zdá být v tomto smyslu poptávka nenarušena. U zemědělských komodit jako sója pak například importní poptávka vypadá následovně:

To jaký je zájem o zabezpečení dovozů potravin svědčí i nákup kontrolních podílů největší čínského zpracovatele, výrobce a obchodníka potravin společnosti Cofco v zahraničních komoditních domech jako je holandská Nidera za téměř 1,3 miliardy USD, což jí umožňuje strategický přístup k jihoamerické produkci, a podobně. Čína importuje ročně 69 miliónů tun sóji ročně, což jsou dvě třetiny globálně obchodovaných zásob! Podobné je to u kukuřice. Podle informací místního amerického světového zpracovatele potravin a komoditního domu Archer Daniels Midland (ADM) firma investuje rozsáhlé prostředky v Číně do výtavby nových výkrmních stanic. Jak sója,tak kukuřice se používají nejen k výkrmům dobytka a skotu, ale rovněž k výrobě biopaliv ethanolu (kukuřice) a biodieslu (sójový olej).

Příští týden bude tedy velmi zajímavé sledovat další statistiky ohledně čínských importů a exportů komodit. Závěrem se pojďme podívat na vývoj kontinuálních kontraktů na sóju a kukuřici na chicagské burze za poslední zhruba dva roky a jejich poměrový komoditní spread (SOL Trader, denní data), klikněte na obrázek pro zvětšení:

 

Komentáře
  1. Oracle napsal:

    Je to „skvelá“ správa pre ekonomiku.
    Tlačením peňazí sa len zvyšujú náklady na život, za normálnych okolností by to znamenalo aj rast inflácie, žiaľ tá sa ráta tak ako*.
    Keďže bohatý zmenu nepocítia, ale stredná trieda a chudobný áno (tvoria väčšinu tržby firiem a životné výdavky tvoria veľkú časť nákladov), tak obnova ekonomiky sa odkladá na neurčito, čo znamená minimálny rast v lepšom a negatívny rast v horšom prípade.

    *Do inflácie sa rátajú aj také položky ako ceny elektroniky alebo koľko človek usporil tým, že býva u seba (je o tom článok aj na týchto stránkach).

  2. kubik napsal:

    No mě TA vychází,že euro by mohlo klesnout k 1,35 ale ani nemusí a potom může vyrůst k 1,46,vše na měsíčním grafu,těch 1,46 by mohlo být i tento rok.

  3. VoDo napsal:

    Parita do pěti let, komodity zlevní v dolarech.

  4. Oracle napsal:

    @ VoDo:
    Parita do 5 rokov, môže byť, len inak než si myslíte. 🙂 Na druhú stranu, zmena klímy dokáže zamiešať karty, tak, že extrémne suchá sa striedajú s lejakmi (pol roka zrážok spadne za 2-4 týždňov). K môjmu 1. príspevku: https://mises.org/daily/6709/Deflating-the-Deflation-Myth

  5. Sid napsal:

    Lime mě uniká logika ruské reakce. Ruská ekonomika je zcela závislá na exportu plynu a ropy. Prodávají to za €,$ a asi RMB. Co získají tím, že si vydají vlastní měnu krytou zlatem?
    Parita € s $ by mi udělala radost 🙂

  6. Oracle napsal:

    @ Sid:
    Politickú silu, kapitál na rozšírenie priemyselnej základne a budíček pre západné masy. 🙂 K parite: bude to jedno či vytriete zadok s $ alebo s €. Myslím si že takáto parita Vám radosť neurobí. 🙂

  7. kubik napsal:

    Já si myslím,že rusko bude získávat podobně jako usa z toho,že dolar je rezervní měnou a nyní ji v části obchodů nahradí rubl,např čnb bude muset prodat usd a nakoupit rubly,teoreticky by usd měl klesat jak bude víc a víc obchodů z donucení ruska realizováno v rublech,oni mají výhodu že když nebudeme chtít jejich ropu a plyn,tak ji prodají číně,dlouho to evropa nevydrží a bude na to muset přistoupit.Takže to je putinova pomsta usa.Ale jestli se jejich měna osvědčí,budou moct vydávat jenom nekryté papírky a za ně si kupovat na co si ukáží jako amíci,mě by se to osobně samotnému líbilo tisknout si měnu,amíci ale budou chudnout,nevím jestli se s tím smíří.

  8. DEERRICK napsal:

    pokud by se to Rusku povedlo a obchodovala se ropa ve zlatých rublech,tak by to ohromnou výhodu mělo i pro nás.Pokud by se dostali do oběhu,tak já bych určitě spořil na důchod ve zlatých rublech a ty rubly bych mohl mít doma a ne v bance.A navíc,kdybych chtěl zaplatit nějakou službu třeba zedníkovi a řekl bych mu,hele,já ti zaplatim 2000,- Kč za službu ve zlatých rublech,tak si myslím,že ten zedník by to třeba mohl akceptovat,nemusel by platit DPH,daň,dal by to kapsy a podle potřeby by si to v bance mohl vyměnit za Kč.To by banky a stát měly smůlu.Ty potištěné papírky typu USD a EUR si CB mohou vytisknout,kolik chtějí.Ale zlaté ruble by nemohly,resp. mohli by je získat výměnou za zlato od Ruska.Jéje,to bych opravdu bral.

  9. Libri napsal:

    No každopádně by to mohl být ten vytažený špunt, který by uvolnil vyjádřit cenu zlata v poměru jeho množství k množství vytištěných peněz. Jen se podívejme na exponenciální nárůst ceny virtuálního bitcoinu před zacloumáním s jeho bezpečností a to i při jeho omezené využitelnosti a co teprve univerzálně využitelná zlatem krytá měna? 10% rezerva majetku uložená v drahých kovech by nás zabezpečila na důchod mnohem lépe než milion důchodových pilířů 🙂

  10. DEERRICK napsal:

    se stačí mrknout na tento článek.kdyby tam našli zakopané bankovky z I. republiky,asi by 200 milionů Kč neměli.Sice cena zlata by byla menší,ale i ve zlatě bez historické ceny bych to bral.

    https://www.novinky.cz/koktejl/328717-manzele-nasli-pri-venceni-psa-poklad-za-200-milionu.html

  11. Oracle napsal:

    Zabudol som na Zlatý Yuan, o ktorom sa dlhodobo špekuluje a môže mať ten istý gramáž ako Zlatý Rubeľ, pričom môže byť vydaná aj Zlatá Rupia.
    Všetky tieto meny zas môžu byť použité na vydávanie pôžičiek BRICS bankou pre rozvoj (či ako sa to bude volať).

  12. Sid napsal:

    Oracle, myslím že se pletete. Pokud by skutečně došlo k tomu, že ropa bude prodávána za zlato, pak by to byl celosvětový jev. Neumím si představit, že by Rusové požadovali platbu ve zlatě a Arabové v $. Tím pádem by to pro ně nebyla žádná velká konkurenční výhoda. A sám víte, že Američani jsou v podstatě energeticky nezávislý. Tohle by mělo takové množství skrytých, nezamýšlených, překvapivých souvislostí, že to ani geroj Putin nemůže myslet vážně 🙂 Tím ale netvrdím, že se to nemůže uskutečnit.
    Co se týká té parity, myslel jsem to tak, že by oslabila i koruna proti $, a to je fakt. S tou předpovídanou globální katastrofou zatím nepočítám.

  13. Sid napsal:

    Nebo jinak. Za jak dlouho by například ČR utratila svoje zlaté rezervy za ropu a plyn? Co potom? Bylo by zlato ještě volně na trhu? Za jakou cenu? Je v zájmu Ruska dosáhnout tohoto stavu?

  14. kubik napsal:

    Já myslím,že zlatý rubl bude jen třešnička na dortu,vše se dále bude odehrávat v kodu 1000 1111 …. ,jde jen o to,kdy rusi zvládnou technicky zprovoznit paralelní SWIFT kod a kdo se připojí,ale jak jsem psal dříve,evropa bude donucena,brics se připojí ráda.Zlatý rubl může být třeba jen v bankách a na požádání bude vyplacen místo obyčejných bankovek.Taky bude zajímavý,jestli by neskončil jako americkej zlatej standart.Jinak čr zlato nemá,takže nic utratit nemůže ale může prodávat práci(nebo otroky,kteří tu práci konají) na autech atd za ropu a plyn a ostatní komodity.

  15. Oracle napsal:

    @ Sid:
    Američania sú energeticky asi tak nezávislí ako Česká republika. 🙂
    Keby boli, tak prečo dovážajú prakticky všetko z Kanady a zo Saudskej Arábie (OPEC)?
    Iste majú zásoby ropy a plynu, ktorého ťažba je energeticky náročná, teda drahá a to frakovanie ani nespomínam!
    Američania sú nahraný, BRICS a Americké šedé eminencia vedia to, preto je taký cirkus.

  16. Libri napsal:

    Sid: v téhle otázce „dovede si to někdo vůbec představit“ je skryta i odpověď. Právěže většina si to představit vůbec nedokáže, neboť cena zlata potom překračuje i ty nejdivočejší představy a překračuje práh bolestivosti všech. A nejvíce těch, kterým současný stav vyhovuje a těží z něj. Bude to zobrazení kruté reality , jak je kdo na tom. Mít krásný dům a bourák v garáži může znamenat úplně stejnou chudobu jako nemít nic. Já si však myslím, že ta děsivá představa by byla pouze nastolením potřebné rovnováhy. Spousta lživých indkátorů bude nahrazeno jedním pravdivým. A čím déle se to podaří oddalovat, tím budou následky děsivější. Následné jevy , které to budou provázet budou rovněž děsivé, takže svým způsobem si přeji aby to nastalo až tady nebudu, ačkoli svým dětem to rovněž nepřeju. Je to věc, která nebude mít dobré řešení.

  17. Petr Gejdos napsal:

    Nebudu to rači příliš komentovat, jen se směju…

    Jsme takto samovolně zrovna tam, kam to strkám celou dobu v diskusi pod článkem „Arabský poloostrov a tamní vývoj“. Nebo se pletu ?
    Zlatý rubl, nebo zlatý yuan či zlatá rupie – cokoliv jiného, než USD nebo podobně vylhané euro – to bude znamenat „těžkou kotvu“ pro „ctihodnou činnost keťasení keťasů na burzách“. Tečka !!!
    Alespoň přechodně tedy určitě. Protože soudruzi keťasové budou samozřejmě hledat cestičky, jak své kšeftíky opět „zprovoznit“. Ovšem na rozdíl od USD či euro představují zlatem podložené měny ekvivalent skutečné hodnoty. Kdežto dneska keťasové naprosto vylhaně a nereálně keťasí s fiktívními hodnotami !
    Pro pořádek slovo fiktivní = zdánlivý, neexistující, smyšlený. Zároveň slovo reálný = skutečný, věcný, hmotný, střízlivý.
    Já jen, že by bylo snad mělo být pro každého dlouhodobě dobře, zaměřit se na realitu. A nikoliv na fikce. Což pánové – a nezlobte se na mě za příkrá slova – se vám zde asi oříčí. Vy se tady zaměřujete – a žijete z toho – hlavně na fikce = lži, smyšlenky.

  18. Sid napsal:

    Oracle:
    Amerika dováží suroviny protože prostě může. Protože jim všichni prodají suroviny za jejich bezcenné papíry, jedno jestli dluhopisy nebo $. Vytisknou kolik je libo a za to dostávají reálné suroviny. To je ta podstata, která všem vadí, ať jsou to Rusové nebo Číňani. Tvrzení, že jsou nahraný moc nerozumím. Zavedením zlatého standardu mohou přijít o svojí gigantickou dolarovou výhodu, ale taková změna pro ně nemusí nést nutně samá negativa.
    Co Čína, stojí vůbec v tuhle chvíli o zlatý standard?
    Celé to na mě působí jako Putinův výstřel do tmy. Zřejmě ho anexe Krymu stojí více než byl ochoten akceptovat.

  19. Oracle napsal:

    @ Sid:
    Vy tú propagandu proste žeriete. Amerika už prakticky nemá žiaden priemysel napr. Detroit-z motor-city skrachovanec (1000-kam domácností chystajú zavrieť vodu, minule chceli ukradnúť policajné auto šéfovi polície, pričom v ňom sedel), New York rozpadajúca sa infraštruktúra. USA už JE krajina tretieho sveta, len Vám to zabudli povedať.
    Pričom jedna vec je tlačiť $ a jedna vec či ju vôbec niekto zoberie a dá za to niečo viď Zimbabwe, a Čína, Rusko, India a Saudská Arábia ju prestávajú akceptovať.
    Rusko-dodávateľ energie a surovín do EU, pričom susedí s Čínou a India tiež nie je ďaleko, keď EU začne ju sankciovať tak to odnesú Nemci, Briti a my. Pričom začne predávať väčšinu svojej produkcie Číňanom a Indom, pretože oni chcú skutočné veci za svoje suroviny, nie prísľub.
    Takže USA už prakticky nemá priemysel, prakticky žiadne suroviny a prakticky všetko dovážajú zo zahraničia, keďže re-industrializácia trvá nejaký čas (tak 10-20 rokov) a populácia je sústavne debilizovaná, tak to s nimi vyzerá biedne. Ergo sú nahraný.

  20. Petr Gejdos napsal:

    Nu a opravdu jsme zase „tamtéž“.
    Přece – USA mají jednu cennou nad zlato komoditu – mají skoro nekonečné zásoby DU (depleted uranium), sofistikovaně zpracované do formy munice. Tedy mají čim platit i mimo ty papírky, zvané USD. Zaplatili tak v Srbsku, v Iraku, v Afghanistanu, v Libyi, pokouší se v Syrii aspoň v proxy formě, chystají se takto platit všude po světě…
    Ale vždy to bude znamenat trochu jiné obchodování a vždy se bude jednat o skokový až kataklysmatický návrat k obchodovaní s reálnými hodnotami a nikoliv s fiktivními hausnumery ! „Ten Den“ se přiblížil více, než mnozí tady byť jen v nočnímch můrách snili. Jsou ale i takoví, kteří o takové možnosti apriori neuvažují jako o možné. To bude překvápko…

  21. Sid napsal:

    Oracle:
    Nevidíte podstatu. To, že může zkrachovat město jako Detroit je věc pro Evropana nepředstavitelná, ale je to z hlediska celku marginálie. Je to logické, špatně hospodařili tak prostě skončí, začne se znova a lépe.
    Nechci obhajovat Američany, ale jejich ekonomika je pořád největší na světě. Za $ se pořád kupuje většina ropy. Většina obchodních transakcí je vypořádávána právě v $$ atd. atd. To jsou holá fakta.

  22. Sid napsal:

    Petr Gejdos:
    Vy musíte být lampasák. Normální člověk válku neopěvuje.

  23. Lime napsal:

    O tom, že břidlicový plyn nemusí být výhra: Stále častěji se objevují analýzy, ukazující, že jak rezervy břidlicového plynu, tak i jeho těžba jsou soustavně nadhodnocovány, a že rapidní nárůst jejich hodnoty je jedním z dopadů kvantitativního uvolňování provozovaného Fedem. Koneckonců, např. publicista Jakub Šiška ve svém článku píše: „Tváří v tvář těmto skutečnostem musely těžební společnosti přiznat, že jejich plány byly silně nadhodnocené, a že musí část svých aktiv, uložených v nakoupených pozemcích, odepsat. BP si musela škrtnout 4,8 miliardy dolarů, BG Group 1,3 miliardy dolarů a Encana, největší kanadský spekulant s břidlicovým plynem, odepsala doma a v USA 1,7 miliardy dolarů.“

    Stále více energetických odborníků upozorňuje na masivní poklesy produkce, které nutně vyžadují další nárůst vrtů (a další investice). Paradoxně tím, jak v první fázi těžba břidlicového plynu ceny plynu masivně snížila, si podřezala větev, na které sedí. I z tohoto hlediska se dá spíše očekávat nárůst cen a z hlediska cca 2-3 let prasknutí celé bubliny. Bylo by opravdu velmi ironické, kdyby Evropa v následujících letech provedla značné investice do infrastruktury pro LNG, aby následně zjistila, že dovoz břidlicového plynu z USA se nekoná.

    Celé zde:https://www.czechfreepress.cz/tema-tydne/zemni-plyn-jako-strategicka-zbran.html

  24. Lime napsal:

    Sid – myslím, že pan Gejdos nic neopěvuje, vyjadřuje jen smutný, holý fakt.

  25. Sid napsal:

    Lime:
    Pokud někdo vyzdvihuje munici nad zlato, pak v mých očích není normální.

  26. DEERRICK napsal:

    Každý si stejně udělá,co se mu líbí.Když chce Rusko obchodovat ve zlatě,tak je to jejich věc.Jsou to jejich suroviny a že celý svět obchoduje v USD,tak to neznamená,že někde nebude vyjímka.Já mí ropu,tak na papírky tištěné cizí osobou kašlu.Vždyť mají jen hodnotu papíru a barvy.Pana Gajdoše nemá smysl komentovat,on mluví jinou řečí.Já mu totiž vůbec nerozumím a to čtu třeba 3 x jeho věty.To je takový ten Ištar a jeho mimozemšťani.

  27. VoDo napsal:

    Deerrick: s těma mincema je to nějak divný, 1400 mincí v hodnotě 10 miliónů dolarů… To vychází na $7000 za jednu minci, to má každá přes pět uncí? Historická hodnota je zanedbatelná je to pořád jen zlato s vyraženým obrázkem.

  28. DEERRICK napsal:

    K mincím: já sbírám historické mince a můžu říct,že některé mince mají dost vysokou cenu.Třeba zlatá 20 koruna Františka Josefa I. z roku 1916 byla nedávno vydražena v Rakousku za cenu převyšující 100.000,- EUR.Rok 1914 zlatá 20 koruna cena asi 40.000,- Kč.Vše typ Schwartz.Záleží na stavu.Pokud je mince ve stavu 0/0,je to možné.a měl jsem třeba v ruce zlaté římské mince koupené v NY,kde pod milion Kč nešla žádná.Kousek zlata a cena ohromná.

  29. DEERRICK napsal:

    víc mne teď zajímá to,co tady stále omíláme.

    Proč se to všechno děje najednou a o co jde ve skutečnosti?

    Existují nějaké propočty a studie, jak dlouho potrvá, než druhá strana předběhne současného hegemona, tedy Spojené státy. Technologicky, vojensky, finančně. Jde o vliv a petrodolarový systém. Západ hrozí sankcemi, ale kdyby Rusko v důsledku sankcí vyhlásilo také sankce nebo odstoupilo od obchodování s dolarem, celá ekonomika by šla do kytek a USA, které jsou na pokraji bankrotu, to dobře ví. Proto nic neudělají – není dobrý nápad zahnat medvěda do kouta. Přesto se snaží svůj konec oddálit, a nyní je poslední zvonění, kdy se USA musí všemi prostředky pokusit ten růst konkurentů Ruska a Číny zastavit. Teď, nebo nikdy. USA jsou jedničkou pouze díky parazitování na ostatních, kteří už si to nechtějí nechat líbit. Když chtěl Saddám Husajn začít obchodovat místo v dolarech v eurech a dolar spadl, USA napadly Irák a jeho svrhly. Írán začal obchodovat s ropou ve zlatě, a tak vznikl „problém“ s jeho jaderným programem. I o Kaddáfím se říkalo, že měl takové aspirace, a jak dopadl… Amerika nemůže jít proti Číně a Rusku, které chtějí změnit zavedené pořádky, najednou, a tak jde proti Rusku, dokud může. Amerika hraje o všechno.

    https://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/3797-rozhovor-s-politologem-danielem-solisem-amerika-hraje-o-vsechno

    já si totiž také myslím,že USA vědí,že se řítí z kopce a nevíjak to zastavit.Myslím,že ten pán mluví celkem rozumně.

  30. Lime napsal:

    Já panu Petrovi Gajdosovi naprosto rozumím.
    Položte si taky otázku proč US vydává nejvíce peněz na zbrojení, proč iniciuje převraty v mnoha zemích a následně válčí?

    Válka je jeden z největších byznysů i pro firmy, které zbraně nevyrábí. V roce 2001 se obří dodavatelé a výrobci zbraní Lockheed Martin, Boeing a Northrop Grumman umístili na prvním, druhém a pátém místě v objemu zakázek pro Ministerstvo obrany v objemech 14,7, 13,3 a 5,2 miliard dolarů. V minulém roce se zakázky společnosti Lockheed Martin oproti úrovni před útoky na New York a Washington v roce 2011 téměř zdvojnásobily a dosáhly 28 miliard dolarů, zatímco Boeing poskočil na 19 miliard a společnost Northrop Grumman si udržel páté místo, se zakázkami v hodnotě 12,8 miliard dolarů.

    Současné americké války znamenaly pro zmíněné společnosti doslova zlatý důl. Cena akcií společnosti Lockheed Martin byla 10. září 2001 38,32 dolarů, zatímco dnes je to 70 dolarů. V roce 2001 činil celkový prodej 24 miliard, minulý rok to bylo již 46 miliard. Podobně se také čtyřikrát zvýšil čistý zisk společnosti Northrop Grumman. Současně je ale třeba dodat, že v podobě těchto tří firem se stále jedná pouze o část obrovských financí, které byly utraceny po roce 11. září 2001.

    Chris Hellman z Projektu národních priorit (National Priorities Project) poznamenal, že od zářijových útoků Spojené státy utratily 8 bilionů dolarů za národní bezpečnost. I když započteme náklady na žoldy vojáků, výstavbu základen a výcvik a vybavení místních bojovníků v Iráku a Afganistánu, je patrné, že obrovské sumy peněz z Pentagonu mizí jinam než do zbrojního sektoru. Stranou zájmu amerických plátců daní a neziskových organizací, dohlížejících na financování obrany, stojí některé z největších světových korporací, které bohatnou na amerických válkách. Níže naleznete pět nevojenských společností, které získaly velké balíky peněz v nedávných a současných konfliktech.

    https://www.zahady-zdravi.cz/zahady/ostatni/utajovana-pravda-velke-korporace-vydelavaji-nejvice-penez-na-americkych-valkach-12

  31. Lime napsal:

    Mimo jiné Ukrajina a převrat v Kyjevě je také v režii USA.
    Tady odborník vám to vysvětlí.

    Přinášíme přepis části rozhovoru amerického odborníka na geopolitiku Paula Craiga Robertse nejen o situaci na Ukrajině z 1. března tohoto roku. Není divu, že se tento zkušený politolog ve svých prognózách nemýlil, a ty se dnes uskutečňují před našima očima.

    https://www.czechfreepress.cz/svet-kolem-nas/paul-craig-roberts-ti-hlupaci-z-washingtonu-a-ukrajina.html

  32. Lime napsal:

    Mezi další dlouhodobé dodavatele americké armády patří výrobci pneumatik Goodrich a Goodyear, ropné kolosy Shell a Exxon Mobil, potravinoví výrobci Nestle, General Mills, Tyson, ConAgra a Campbell’s Soup (proslulá u nás díky slovenskému umělci Andymu Warholovi, pozn. redakce) a technologické firmy AT&T, Oracle, Sony a Verizon.

    Budeme-li uvažovat pouze variantu středního růstu nákladů na obranu, množství firem toužících po bezpečné zátoce výplatních pásek armády bude jistě stoupat. S tím bude docházet k další militarizaci civilní ekonomiky skrytými korporacemi, které vydělávají na stavu permanentní války, zatímco americká veřejnost nebude mnoho vědět o jejich roli ve vojensko-korporátním komplexu a amerických válkách v zámoří.

  33. DEERRICK napsal:

    Dobrý,zase jsem o něco chytřejší.Ale podle mne to má háček.Nic nemůže růst do nebe a když budou Rusko tlačit do kouta,tak to taky může skončit tak,že ńa sebe začnou házet atomovky a pak nebude vítěz.To i ten majitel té korporace bude svítit jako žárovka v noci.Takže já bych radši byl chudý,než mít takovou firmu a svítit jako žárovka.

  34. Oracle napsal:

    @ Sid:
    USA je Detroit na n-tú, s tým, že bankrot nevyhlásili len preto, že svet tie papieriky s názvom USD zatiaľ berie (to, že už nemajú dlhový strop od 7.2.2014 hovorí za seba).
    Ako náhle prestane svet akceptovať $ nastane u nich Zimbabwe, Argentína a Wiemar. Je veľká šanca, že na stretnutí G20 tento mesiac BRICS a Saudská Arábia povie, že USD neberieme resp. berieme za tovar a suroviny aj ostatné meny či zlato.
    Pre USA zostanú 2 možnosti:
    -príjme veci;
    -vyhlási 3. svetovú vojnu.
    Dúfam že zostane pri 1.

  35. lulinak napsal:

    je to dobry, mame asi tricaty termin kolapsu, hura, uz jsem skoro myslel, ze on snad neni v plnem proudu a ti spokojeni lidi kolem me jsou jen iluze.
    Tak hned jsem klidnejsi a kopu zemjlanku o dalsi kus hloub, s kazdym novym kolapso terminem vzdy o metr, a uz je tam docela teplo (asi zemske jadro…?) 🙂

  36. Lime napsal:

    lulinak – nekopejte nic, Zeman vás pošle na východní frontu…

    Prezident Miloš Zeman je pro co nejostřejší sankce Západu a zásah NATO, pokud by Rusko pokračovalo v expanzi i na území východní Ukrajiny.

  37. lulinak napsal:

    Lime: ok, zitra delam zkousky na ZP, tak snad pak stihnu jeste neco na strelnici natrenovat, at tam pak nejsem za lamu a Milos se bude citit bezpecneji…. 🙂

  38. Sid napsal:

    Oracle: A který stát je podle Vás na tom fundamentálně jinak, tedy podstatně lépe, ve srovnání s USA?
    Jestli pořád uvažujete o 3ww budete z toho nemocný.

  39. Oracle napsal:

    @ Sid:
    Rusko, lebo majú prírodné zdroje, priemysel (vlastné a nemecké technológie-v Rusku operuje 6000 nemeckých firiem), solídnu armádu na sebaobranu a schopné vedenie (a dobrých diplomatov).
    USA má len 2 veci technológie vyvinuté importovanými vedcami a veľkú, žiaľ predraženú a neschopnú armádu, pretože priemysel je v Číne a bohvie kde, prírodné zdroje vyplytvané a vedenie nuž neschopné a skorumpované.
    Čína a India spolu s ostatnými krajinami BRICS sú niekde medzi nimi.
    WW3 tá sa teraz deje, síce len na finančnej/kultúrnej fronte a dúfam, že neprejde do horúcej vojny (nebude sa strieľať).

  40. Oracle napsal:

    @ Lulinak:
    Omyl, 7.2.2014 len nepriamo priznali, že nevedia zaplatiť dlhy teda sú bankrot. 🙂

  41. lulinak napsal:

    mnojo, je to potvrzeny, kolaps bezpochyby prave zacal, dalsi mrtvola co urcite vedela strasne moc a elity ji museli umlcet strasnou smrti… :-))))
    https://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/3789-exgeneralni-reditel-banky-abn-amro-naleze-mrtev-i-s-rodinou

    Ale ten o iphonu v zadku, cerne vserikajici fotce o nalezenem ztracenem letadle nedavno byl lepsi

  42. Lime napsal:

    lulinak ať se zítra daří na zkoušce!!!

    Ministerstvo přírodních zdrojů (MNR https://www.mnr.gov.ru/english/ ) dle zprávy oznámilo, že k podpoře projektu Dvouhlavý orel proti nevyhnutelnému prudkému odporu USA a EU byla již zahájena produkce zlata (Projekt Natalka), který je schopen poskytnout Centrální ruské bance „nekonečnou zásobu“ zlata na další podpoření úspěchu této nové globální měny pro nákupy energetických zásob.

    Poznámka:
    Rusko má druhé největší zásoby zlata na světě, 12 500 tun (více než 400 miliónů uncí). Projekt Natalkahttps://goldminersreport.com/library/from-russia-with-gold/ v Magadanské oblasti je pokládán za jedno z největších ložisek zlata na světě, má 32 miliónů uncí prokázaných a pravděpodobné zásoby a celkové zdroje 60 miliónů uncí, a zahájil výrobu tento měsíc.

    Rusko je zemí výborných šachystů, proto také budou Rusové o krok dva v předu před EU a USA. To se týká i Ukrajiny.

  43. Petr Gejdos napsal:

    Vždy jsem se stranil toho, příliš se specializovat na cokoliv. Jakmile se někdo příliš specializuje, stane se z něj něco na způsob nesvéprávného blba. Přesto ale mám oblíbené téma, nad kterým přemýšlím přednostně a s oblibou. Je to studium tzv. „velkých Proroků“ a jejich proroctví. V tom pak přednostně studium odkazu jistého pána, jménem Nostradamus.
    Nostradamus v závěti pro svého syna napsal několik pozoruhodných doporučení pro ty, kdo by se jeho proroctvími zabývali. De facto v těch doporučeních je klíč k pochopení jeho sdělení. Apeloval naléhavě, aby jeho proroctví nečetli hlupáci. Já se domnívám, že ten klíč jsem se naučil používat. A zamlouvá se mi jeho (Nostradama) vcelku vtipný způsob, jak obsah svých sdělení utajil. Fakt to není nic pro hlupáky. Legrační je, že skutečně „pod svícnem je tma“ a platí Ježíšovo „Oči maji a nevidí, uši mají a neslyší !“ Když je třeba praseti strkat rypák do koryta – je něco špatně. Ovšem zajisté s tím prasetem.

  44. VoDo napsal:

    Petr Gejdos: jednou bude prohlášen za velkého proroka i Gerald Celente.

  45. Petr Gejdos napsal:

    Pane VoDo !
    Nebudu „nikdy“ prohlášen za velkého Proroka, protože nejsem velký Prorok. I když nikdy by člověk neměl říkat nikdy. Tzv. „velkým Prorokem“, pokud lidstvo přežije a bude existovat to Vaše „JEDNOU“ ve smyslu „někdy v budoucnosti“ bude prohlášen ten člověk, který nalezne tzv. „třetí cestu“. Je totiž zřetelné, že lidé si prostě a jednoduše neumí vládnout a to ze zcela principiálních důvodů.
    Já tady tuto tematiku implicitně rozvíjím celou dobu, což ale k mému žalu jaksi málokdo vůbec postřehnul. Totiž – lidé jsou egoisti a hrabou vždy jen pod sebe, což zaručeně není cesta k záchraně. Tady se jaksi programově grupují lidé, kteří si z toho de facto udělali živnost, právě proto narážím na docela tuhý odpor, to mi jasné je. Čili se nabízí otázka, proč sem vůbec lezu a „predátorům“ přednáším o tom, jak je dobrá dušená mrkvička s hráškem…
    Odpověď je nasnaze. Ta třetí cesta, čili likvidace kontraproduktívního = toho současného systému, to je naprostý imperatív doby a dlužno říci, že patrně je již pozdě, aby se našlo řešení, jež odvrátí zánik lidstva jako celku. Příjde doba, kdy si i ti největší odpůrci a poštívači těchto myšlenek uvědomí, že to byli oni sami ! Že oni sami jsou těmi hrobaři lidstva. Svou nechápavostí, parazitickou hamižností a neschopností empatie.
    Nu a v tom já vskutku prorok jsem, ačkoliv se jedná de facto o prostou nekomplikovanou prognozu. A třeba máte pravdu – jestli se nějaká část mých myšlenek nemine s potenciálním adresátem a přec jen to přispěje k nalezení schůdného řešení pro záchranu lidstva – potom dokonce nelze vyloučit, že budu prohlášen v budoucnosti za „velkého Proroka“ !!

  46. diego004 napsal:

    mimozemstane, Nostradamus… do velke trojky tu chybi uz jen Sibyla 🙂

  47. Sid napsal:

    Petr Gejdos:
    Je naprosto samozřejmé, že kdo čte Nostradama nemůže být považován za hlupáka, o tom jsem nikdy nepochyboval. Nevím jestli si ho někdy přečtu 🙂
    Potěšilo by mě ale, kdybyste se mohl podělit o svůj světonázor a poradit nám obyčejným, kde na celém širém světě by mohlo být bezpečné místo k žití. Pokud o takovém místě nevíte, raději vůbec nereagujte, protože ty kecy o apokalypse atp. mě opravdu rozčilují.

  48. Sid napsal:

    než jsem to dopsal, tak se objevil nový příspěvek, vypadá to tedy trochu nelogicky.
    sorry

  49. Sid napsal:

    Petr Gejdos
    Taková je lidská povaha. Přesto tady existuje lidstvo tisíce let. Jestli zaznamenává duševní vývoj neumím posoudit, ale z historie je jasné, že musí padnout na hubu aby se zase zvedlo. Proč by ale právě teď mělo zanikat?
    Protože k tomu má prostředky? Ty už tady jsou k dispozici 60 – 70 let. Tak proč teď?

  50. Petr Gejdos napsal:

    (citace)
    „…Přesto tady existuje lidstvo tisíce let…
    … Proč by ale právě teď mělo zanikat?“
    Pane Sid !
    Jednoduchá odpověď – protože dnes expanze toho dlouhodobě nemožného a neudržitelného systému dosáhla globálních nepřekročitelných a zcela objektívně existujících limitů. Před 500 roky bylo na Zemi nějakých 500 milionů lidí, přetlak v Evropě ve spojení s judo-křesťanskou hamižností a pokrytectvím našel „pojistný ventil“ v objevu „Nového světa“ a netvor toho našeho systému mohl dále expandovat. To dnes narazilo na nepřekročitelné limity.
    Nejlepsí obraz a ilustrace stavu tohoto světa je sud s dozrávajícím vínem. Kvasinky sežraly cukr, otrávily se svými metabolity = líhem a nemají se kam dále šířit. Nezkoušejte na mě oblíbené fráze typu, že doba kamenná neskončila pro nedostatek kamení…
    Stačí to takto ?

  51. VoDo napsal:

    Psal jsem o prorokovi jménem Gerald Celente, od P. Gejdoše jsem nic nečetl a ani o ničem nevím.
    Planeta přechází do „Fourth Turning“ což nebude bezbolestné.

  52. diego004 napsal:

    VoDo: pokud by mel 4. cyklus trvat cca do r. 2025, melo uz by se neco zacit dit, protoze za uplynulych 9-10let se situace nezlepsila, naopak zhorsila a nic se nevyresilo..

  53. VoDo napsal:

    diego004: blbě jsem to napsal, jde i o přechod do fourth density. Žijeme v zajímavé době. Evoluce nabírá obrátky, kecy o konci světa byly pořád, stejně jako Země je středem vesmíru, rychlost nad 40km/h člověk nepřežije atd.. prostě někteří lidé nedokážou pochopit co se děje a vidí za svým nepochopením problém společnosti a logický závěr mají zě je všechno špatně a cesta nikam nevede a své deprese z nepochopení šíří a hledají podobné zmatené duše.

  54. marwin napsal:

    Pokud se týká zemědělských komodit v EU,je zajímavé,že se dlouhodobě drží cena těch „obtížně vyrobitelných“-např. zástavového skotu.Ta je relativně stálá ( cca 10 let). A nemyslím si,že by se měla měnit směrem dolů.
    Od jedné krávy se dá získat max. jedno tele ročně-v tom nejlepším případě.Reprodukční cyklus skotu (od narození do porodu) trvá dlouhých 2,5-3 roku.A nedá se to ani urychlit,ani vytisknout na 3D tiskárně….:)
    Podobně mléko- cena na trhu je pokřivená dotacemi všeho druhu.Jinak by 1 litr mléka nemohl stát tolik,kolik litr kofoly…:)

  55. marwin napsal:

    Ještě dodatek-pro zajímavost.
    Když jsme v roce 1997 končili s výrobou mléka kvůli povodním,byla výkupní cena 8,20,-Kč.(Prakticky stejná,jako je dnes.)
    Sami zavzpomínejte,kolik tehdy stálo máslo,mléko a jogurty…:)))

Přidat komentář